[Ad Infinitum] Hvad er det du har lavet, Asbjørn?

Jeg er ved at skrive et scenarie. Eller egentligt er det vist mere et fortællespil hen ad Montsegur 1244, som jeg har lånt meget af basis strukturen fra. Planen er at køre spillet på Viking Con 2011. Jeg har i øvrigt for nyligt kørte en betatest af spillet, med Monica Hjort Traxl, Jakob Zimmermann, Tomas Hugger og Alexander Grøhn Andersen. En ganske positiv oplevelse, med masser af god feedback.

Spillet var oprindeligt sat til 2 timer, men efter playtesten blev jeg opfordret til at gå efter 4 timer. Det er bygget til imellem 3 og 6 spiller (playtestet med 4 indtil videre), og en spilleder. Jeg kan godt lide idéen med variablet spillerantal, det gør det mere fleksibelt og derved nemmere for con-arrangørerne at få til at køre.

Spillet er et forsøg på at designe et meget gamistisk scenarie. Det grænser meget til brætspil, og man spiller til dels imod de andre spillere, og kan vinde. Hvis der kommer mere end en gruppe er der endda mulig for at kåre en vinder af hele “turneringen”, ligesom i de gode gamle dage. Men for at det hele ikke skal blive brætspil, så vil jeg gerne kæde systemet sammen med rollespil og fortællinger. En anden ting jeg sigter meget efter er re-playability.

Selve scenariet forgår på en rumstation i en udefineret fremtid. Før scenariet er et ormehuls-projekt blevet startet, og vi starter med projektet går galt, og der vælter ud med farlige monstre fra ormehullet. Karaktererne har nu 2 muligheder, de kan enten være idealister, og prøvet at få lukket portalen og redde menneskerne på rumstationen, eller de kan være egoister, og prøve at flygte fra rumstationen. Hver spiller afgør individuelt hvad hans karakter er, egoist eller idealist. I løbet af spillet skal de kæmpe sig igennem stationen fyldt mod monstre, og i processen prøve at spænde ben for dem der vil det modsatte af din karakter.

Spillet handler primært om interaktion imellem spillerne, i form af en relativt åben intriger, kombineret med et krav om noget samarbejde for at overleve. Der er tale om en indirekte intriger, og spillerne må ikke angribe hinanden direkte fysisk, men der kan ske uheld. Reelle uheld, men også den type uheld som “Hov, var min fod lige der hvor du løb?”. Og så kan de angribe hinanden med ord.

Scenariet har en fast struktur som er:

 • Prolog
 • Diskussions sekvens 1
 • Action sekvens 1
 • Diskussions sekvens 2
 • Intriger sekvens 1
 • Diskussions sekvens 3
 • Action sekvens 2
 • Diskussions sekvens 4
 • Intriger sekvens 2
 • Action sekvens 3
 • Epilog

De enkelt sekvenser, og hvordan de virker, vil jeg dække i kommende indlæg her på bloggen.

Jeg vil starte med at fortælle lidt om ”forspillet”. Som så mange andre har jeg valgt at bruge opvarmning. Scenariet er meget åbent, og bliver primært kørt via fortællescener, så derfor skal de kreative dele af hjernen aktiveres, så der kan komme nogle gode beskrivelse frem lige fra starten. I playtesten brugte jeg Master Servant Disaster (med GM som master, og hver af spillerne som en servant), og See Me, begge fundt på Olivers blog.

Inden opvarmning skal spillerne dog vælge farve (ligesom i brætspil), og karakter (ligesom i rollespil). Farven hænger sammen med at man skal have 2 poser hver, som skal kunne skelnes fra de andres sæt af poser. Den ene pose er fyldt med en masse counters, der i spillet hedder håb. Den anden pose er tom, og skal bruges til at holde styr på spilleres ”skade” (mere om dette senere), som er mere eller mindre hemmelig indtil epilogen. I øvrigt bestemmer farvevalget hvem der starter med at være ”startspilleren”, som dog roterer i løbet af spillet.

Håb er en spiløkonomisk enhed, der for det første afgør om en karakter er død, eller på anden måde ender ude af scenariet, og for det andet kan bruges imod de andre spillere i intriger delen. Startspilleren er en måde at styre initiativet på, både for brætspilsdelen, og for rækkefølgen på fortællescener.

Derefter bliver der valgt karakter. Til betatesten var der 8 karakterer, og der er planlagt 4 mere. At have så mange karakterer hjælper på re-playability. Karaktererne følger meget den simpel form fra Montsegur 1244, med en 3 linjers tekst og 3 spørgsmål til spilleren om karakteren. Det sidste spørgsmål går dog igen på samtlige karakterer, så der er egenligt kun tale om 2 spørgsmål. Derfor er det heller ikke det store arbejde at få lavet de 12 karakterer. Valget forgår på den måde at man blander alle karaktererne, og trækker 3 og lægger dem face-up. Herefter vælger førstespilleren 1, og der bliver trukket en ny, og næste spiller har nu mulighed for at vælge en karakter.

Eksempel på en karakter:

Den gamle forsker m/k

Du har været med på projektet siden starten. Du er erfaren, og laver ikke fejl. Du er ovebevist om at nogle andre må have været grunden til uheldet. Du er gammle og har ingen familie. Du har meget professionel stolthed.

Er du træt af at leve?

Har du sløset med dit arbejde?

Er du idealist eller egoist?

Du er uundværlig for gruppen, da du ved alt om hvordan portalen virker, og derfor er den eneste der kan lukke den.

Når du slår et monster ihjel, sker det ofte ved et tilfælde. Det kan være du kommer til at vælte nogle kasser ned over monsteret, eller du træder i et våben der går af og rammer det.

Det grafiske design bliver lavet sådan at der vil være et billede af karakteren på arket. Man vil kunne vende arket for at få henholdsvis en kvinde eller mand, men teksten vil være ens.

Hver karakter har altså kun en titel og ikke et navn. Der er heller ikke ret meget tekst, men det er heller ikke min erfaring fra playtesten (og generelt) at der er brug for mere. Efter playtesten sagde Jakob endda at han ikke engang fik spillet på alle delen af sin karakter, da der ikke var nogen oplagt mulighed for at få de to første spørgsmål i spil (men det kommer der). De har også en ”værdi”, altså det der gør dem uundværlige i gruppen, og fordi alle har lige mulighed for at slå monstre ihjel i spillet, får de også eksempler på hvordan de kan gøre det. Om der skal være så meget comic relief som der er lagt op til i eksemplet er jeg stadigvæk i tvivl om.

Efter opvarmningen, så fortæller spillerne hvordan deres karakterer ser ud, og hvad de går og laver.

Efter at have skrevet og testet scenariet, faldt jeg over Kristos skriblerier om intringer 2.0. Det er meget muligt mit scenarie passer ind i de rammer Kristo har sat op for intriger 2.0, det vil jeg overvejer efter jeg har gennemgået scenariet.

I næste indlæg gennemgår jeg hvordan prologen virker.

Om Asbjørn Olsen

Progressive game designer with a passion for the surreal and the really boring
Dette indlæg blev udgivet i Rollespil og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til [Ad Infinitum] Hvad er det du har lavet, Asbjørn?

 1. Hurra! Jeg bliver glad når folk kan bruge mit ævl til at lave rollespil. Det bliver spændende at læse resten af scenariet.

  Jeg kan rigtig godt lide idéen med at give rollerne en “kampstil” at beskrive med, når nu der ikke er nogen mekanisk varians. Det er noget jeg selv har overvejet før.

 2. Overvej at lave åbne spørgsmål i stedet for ja/nej spørgsmål:
  Hvorfor er du træt af at leve?
  Hvordan har du sløset med dit arbejde?

  Det kan også være en god ide at få etableret relationer mellem rollerne (gerne nogle potentielle) så spillerne har noget at arbejde med. Der er intet som lidt slægtsbånd og romancer til at gøre det svært at være idealist/egoist.

  Til intrigedelen kunne man fristes til at lade sig inspirere af brætspillet Battlestar Galactica.

  Pøj pøj med projektet.

 3. Det er ikke en dum idé. Det giver spørgsmålene lidt mere dybde. Relationerne er interessante, men jeg ved ikke om det kommer lidt i vejen for intriger brætspillet. Det skal nok prøves af i næste spiltest. I forvejen er der mange af karaktererne der har familie eller ligene enten på rumstationen, eller andet sted.

  Jeg har ikke spillet Battlestar Galactica, men vil da prøve at læse reglerne. Intriger delen har dog allerede regler, men det kunne være man kunne peppe dem lidt op.

  Tak for input.

 4. Pingback: [Ad Infinitum] Hjælp til Kampstile og Uundværligheder | Kukabuksilah

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s